Brandstoffen

Er zijn diverse soorten biobrandstof, die een duurzaam alternatief vormen voor fossielen.

Biogas

Wat is Biogas
Het betreft gas dat gewonnen is uit biomassa en/of biologisch afbreekbare afvalresten.
Door het zonder zuurstof vergisten van de grondstof ontstaat een ruw gas dat grotendeels bestaat uit methaan (CH4) en kooldioxide. Na het verwijderen van de CO-2 wordt het methaan samengeperst en is het als aardgas te gebruiken. Het enige verschil is dat het niet na miljoenen jaren uit de grond wordt gehaald maar direct is omgezet. Het meeste verkrijgbare biogas in Europa wordt gewonnen uit stortplaatsen, maar andere reststromen uit o.a. land-en tuinbouw en horeca worden in toenemende mate gebruikt.

Kwaliteit
Biogas is vergelijkbaar met aardgas. Het kan er mee gemengd worden maar dus ook puur worden gebruikt. Voor beide brandstoffen geldt dat het voor gebruik in een voertuig, in druk moet worden verhoogd tot circa 200 bar voor het in een autotank kan worden opgeslagen.

Gebruik
Het voertuig heeft (net als LPG) een extra tank nodig die in de kofferbak of onder het voertuig  wordt geplaatst. Daarnaast wordt de motor wat aangepast door het aanbrengen van hogedrukleidingen en een reduceer die de druk op het gewenste niveau brengt. Meestal worden Bi-fuel voertuigen aangeboden die op CNG (Compressed Natural Gas) en Biogas kunnen rijden in combinatie met benzine of diesel. Zo wordt ook de actieradius vergroot, omdat met één gastank ongeveer 350 kilometer gereden kan worden.
Het snel toenemend aantal aardgastankstations in Nederland zal ook biogas kunnen gaan leveren. Ombouw van bestaande auto’s is mogelijk maar nieuwe aanschaf ligt meer voor de hand. De techniek is vrij ver gevorderd omdat er al vele jaren ervaring mee is in landen als Italië en Zweden. Thuistankinstallaties voor aardgas zijn ook voor biogas mogelijk, mits daar aanwezig.
 
Milieu
Biogas heeft alle voordelen van aardgas en tevens een veel betere CO-2 balans. Daarmee komt het in vrijwel alle type auto’s flink onder de Euro-5 norm.
Ook heeft het nauwelijks “front-end” emissies bij het tanken en invoer in de motor omdat beide processen gesloten systemen zijn.

Prestaties
Deze schijnen gelijk te zijn aan de prestaties van aardgas. Voor nadere details zie elders.

Kosten
De prijs van biogas ligt tussen aardgas en LPG. Daarmee zal de extra investering bij aanschaf of ombouw van 2000 tot 3000 euro binnen enkele jaren terugverdiend kunnen worden.
De kosten voor een thuisvulinstallatie voor aardgas die ook voor biogas is te gebruiken, zijn nog niet goed aan te geven door het beperkte aantal geleverde installaties. 

Meer weten over Biogas?
De meeste informatie is afkomstig van commerciële partijen of zijn afgeleid van aardgas.
Dat maakt het lastig naar objectieve websites te verwijzen.
Bekijk eens de presentatie op  www.energieprojecten.nl/pr_biogasvast.htm